Huurrecht

By | oktober 9, 2011

Huurrecht

 

Als huurder van een woning heb je rechten en plichten. Op deze pagina worden ze besproken zodat je weet wat in je voordeel werkt maar ook dat je niet in de problemen komt.

Als eerste huurplicht heb je natuurlijk de plicht om op tijd je huur te betalen. Als je niet op tijd betaald kan een verhuurder een incasso maatregel op gang brengen waarna jij als nog de huur moet betalen. Hier over moet je dan ook nog rente betalen. Op het moment van incasso word je eerst op de hoogte gesteld. Mocht je teveel huur betaald hebben dan heb je het recht om dit geld terug te krijgen.

De tweede huurplicht is dat je in je woning leeft als een goed huurder. Je verzorgd je woning en meld je gebreken. Het verzorgen bestaat uit het kleine dagelijks onderhoud en dat je alle gebreken door geeft dat de huurder dit kan laten maken. Op het moment dat jij de woning verlaat moet deze in oude staat zijn terug gebracht. Hier is een uitzondering op de regel. Mocht het wezen dat jij een mooie aanbouw hebt laten maken dan kun je in overleg met de verhuurder en toestemming hier van deze laten staan. Soms laat een verhuurder het niet toe en een andere keer is een verhuurder er voor instaat om bij vertrek van de woning een gedeelte van de kosten voor bijvoorbeeld de aanbouw op zijn rekening toenemen.

 

Tegen over de plichten als verhuurder heb je ook je rechten

 

Dit is jouw huurrecht

 

Het belangrijkste recht van jou als verhuurder is het woon genot. Dit betekend dat jij in het huis wat je huurt ongestoord moet kunnen leven. Op het moment dat jij genot verstoord word en dit een geldige reden heeft kan het beteken dat jouw huurprijs moet zakken op woongenotsvermindering. Dit is wel een officiële weg die bewandelt moet worden met een gang naar een rechtbank. Maar dit valt binnen je huurrecht. Ook bij geen onderhoud of andere gebreken kun je de verhuurder aansprakelijk stellen. In de meeste geval kun je zelf in overleg met de verhuurder zelf vaak dit wel oplossen. Soms is er ook gewoon overmacht. Op het moment dat er bijvoorbeeld een brand geweest is of een enorme water schade kan het soms duren voordat de verhuurder alles heeft kunnen regelen.

Tot slot

Het slot van deze rechten en plichten is dat in 90% van alle huurders in Nederland er fijn gehuurd word. Want huren is gewoon interessant. Maar in de gevallen dat het niet zo is zijn er gelukkig rechten en plichten voor de huurder en verhuurder. Ook wel genaamd huurrecht