Amsterdam

By | november 9, 2011

Amsterdam

Amsterdam is de grootste stad plus de hoofdstad van Nederland. De naam hoofdstad van het Koninkrijk der Nederland wordt gemaakt door de grondwet van 24 augustus 1815. Amsterdam heeft een bevolking van 783.364 binnen de stadsgrenzen, een stedelijke bevolking van 1.209.419 en een groot stedelijke bevolking van 2.158.592. Amsterdam ligt in de provincie Noord-Holland. Amsterdam word ook wel Mokum genoemd.

 

De naam Amsterdam

De naam is afgeleid van Amstelredamme, een aanduiding van de herkomst van de stad: een dam in de rivier de Amstel. Afgehandeld als een klein vissersdorp in de late 12de eeuw, Amsterdam werd een van de belangrijkste havens ter wereld tijdens de Gouden Eeuw. Hierdoor kwam er een versnelde ontwikkelingen in de handel. In die tijd was de stad het toonaangevende centrum voor de geld zaken en diamanten. In de 19e en 20e eeuw, werd de stad veel verder uitgebreid en de een na de andere nieuw wijk werd gevormd. Het wonen in Amsterdam nam een toename. De 17de-eeuwse Grachtengordel gelegen in het hart van Amsterdam werd recent toegevoegd op de UNESCO World Hermitage Lijst in juli 2010.

De stad is het financiële en culturele hoofdstad van Nederland. Veel grote Nederlandse instellingen hebben hun hoofdkantoor daar. Wat dus enorm veel werk gelegenheid geeft. Ook zeven van ‘s werelds top 500 bedrijven zijn gevestigd in de stad.

De Amsterdamse beurs

De oudste beurs ter wereld: De Amsterdamse Effectenbeurs, is gevestigd in het stadscentrum. Verdere belangrijkste attracties van Amsterdam zijn de historische grachten, Rijksmuseum, Vincent Van Gogh Museum, het Stedelijke Museum, Het Anne Frank huis, maar ook de rosse buurt, en de vele coffeeshops trekken meer dan 3 en half miljoen toeristen per jaar.

In Amsterdam wonen momenteel zon 800.000 mensen. De etnische samenstelling van Amsterdam was 49,7% Nederlanders en 50,3% buitenlanders. Al vanaf de 16e en 17e-eeuwse kwamen niet-Nederlandse immigranten wonen en werken in Amsterdam. Dit waren veel al Hugenoten, Vlamingen, Sefardische joden en West falers. Voor de tweede wereld oorlog was 10% van de stads bevolking joods. Tegenwoordig is Amsterdam de meest culturele stad van de wereld. Nergens ter wereld wonen zoveel verschillende nationaliteiten als in Amsterdam.

Klik hier om na de huurwoningen te gaan.